Inversions

Un club de bàsquet d’elit n’ha de fer moltes, d’inversions.

La més òbvia és l’econòmica, invertint diners en sous i traspassos. I aquesta primera inversió sovint tarda a poder-se jutjar. La més sonada d’aquest estiu, la de Ricky Rubio, és una aposta gairebé segura. Però per ara no està tenint el protagonisme que un fitxatge d’aquesta envergadura podria suposar. Però ja ha demostrat que és un complement magnífic per un equip, el del Barça, al que no falta de res. Al Madrid, per altra banda, la inversió en personal podia sorprendre d’entrada: jugadors que voregen o superen la trentena (Prigioni, Garbajosa, Hansen,…) renunciant a noms prometedors (com Oleson). Messina, coneixedor de la realitat europea i de l’exigència dels clubs grans, va decidir que la inversió en sous i traspassos fos per formar un equip experimentat que optés a guanyar des de la primera temporada. ¿I els modestos? El Manresa o el Fuenlabrada firmen joves a preu mòdic amb l’esperança que ho facin bé, cridin l’atenció d’un club amb calaix, i treure’n una picossada pel traspàs. El Fuenla, a més, convenç els jugadors oferint-los un percentatge de l’ingrés que suposi pel club la seva venda.

Però hi ha més inversions econòmiques. Les de pedrera, per exemple. Pedreres que suposen un cost significatiu. Com a mostra, el Joventut hi destina un 20% del seu pressupost total. O les inversions en scouting, que pocs clubs es poden permetre però que pot ser rendible si es fa amb èxit (vegis el cas del Baskonia). O les inversions en àrea social, a la recerca i captura de nous socis. O la inversió publicitària o la inversió mediàtica, perseguint que es parli a la premsa del teu club (i per tant del teu projecte, dels teus patrocinadors,…). Oriol Bronsoms, cap de premsa del Barça, en sap un mètode: controlar tot de dades i estadístiques que permetin avisar als mitjans de coses noticiables. La xifra de triples anotats per un jugador, la de pilotes recuperades per un debutant, la de rebots ofensius en un quart… Qualsevol dada pot ser l’origen d’un breu, un tema de tertúlia radiofònica o l’excusa per un reportatge de televisió. És una inversió en imatge.

I deixem pel final un tercer tipus d’inversió: l’esportiva. Eleccions que no són estrictament una inversió, però que funcionen com a tal. Per explicar-la de manera gràfica posem dos exemples:

– Imaginem un equip de futbol amb Messi, Ibrahimovic i Henry. És una bona inversió jugar en un camp el més ample possible. Per això el Camp Nou apura al màxim les dimesions permeses pel reglament per donar el màxim d’espai als seus homes i dificultar el replegament defensiu dels seus rivals.

– Imaginem un equip de bàsquet en què no hi ha bon entendiment entre un jugador bàsic de la plantilla i el seu entrenador. O que s’ha fet crònica una desconfiança mútua, sense que sigui imputable a cap dels implicats, i en conseqüència el rendiment és molt inferior a l’esperat, l’exigible i el necessari. Davant la impossibilitat econòmica d’invertir en un substitut pel jugador, ¿és just que l’entrenador sigui rellevat confiant que el nou redreci la situació i recuperi el jugador per a l’equip? Potser no. ¿Però és una bona inversió esportivament parlant? ¿I si (hipotèticament) la poca química és amb més d’un jugador?

~ per ronsu a 17/11/2009.

9 Respostes to “Inversions”

  1. Si aquest entrenador (posem-li de nom Sito) no es tingués confiança amb el 5 principal (posem-li de nom Edu) però jo veiés que sap portar be els partits i m’ofereix un bon joc, no seria just fotre’l fora… però si posem pel cas, aquest entrenador no sap llegir els partits, no sap tallar les reaccions dels equips contraris, no utilitza la zona que tan be li ha funcionat altres vegades fins que l’equip perd de 25, o poses al camp el jugador que al final et solucionarà el partit, quan mig Olímpic (dic Olímpic per dir un nom eh..) el demana a crits… doncs per mi és evident que serà una bona inversió fotre fora aquest entrenador, QUE PER POSAR-LI UN NOM LI HEM DIT SITO. I sobretot, en la mateixa sospita de que la desconfiança sigui en altres jugadors, més que jugadors estrelles, la meva por és en la cantera… que passarà si tenim un entrenador que no sap gestionar joves valors? Com reaccionaran aquests? Jo crec que seguir amb aquest entrenador (ara ja no li diré SITO, li diré ALONSO) és una molt mala inversió.

  2. Per un sol jugador no es pot plantejar una solució com fer fora l’entrenador, a no sé que sigui un Messi o un d’aquests cracks mundials. I penso que almenys a l’ACB d’aquests no n’hi ha.
    Si el problema és el grup la cosa ja és diferent, i més si l’entrenador no és nou.

  3. No m’agrada aquest nou estil del blog on s’insinuen coses com qui no vol… l’article en si em sembla interessant, pero el paràgraf final em sembla un atac deliberat intentant salvar la roba (ho deixo caure però jo no he dit res)

  4. Estc d’acord amb el darrer comentari, i afegiria: aquest es el resum del tema de les inversions? no expliqueu res que no sigui publicament conegut, no aprofundiu a cap de les diferents formes de subsistir del clubs, no aporteu cap novetat, feu un anal·lisi molt superficial del tema i acaveu amb un tiro la pedra pero amago la ma amb el Sito…
    En sembla que el blog comença a perdre qualitat, i ho sento, pero no m’agrada aixo, si tracteu un tema, aprofundiu per explicar coses interessants i poc conegudes, si en teniu noticies expliqueu-les, digueu nom i cognoms, expliqueu situacions concretes, pero deixar anar aixo aixi es no aportar res mes que rumorologia sense base, per aixo no fa falta un periodista i un blog.

  5. Una dada:

    els promitjos de Sonseca + Koffi en 7 jornades son: 37 minuts, 9 punts, 8.5 rebots i una valoracio de 11.3.

    el salari de Sonseca + Koffi= Aprox 1.000.000 d’euros.
    Actualment 1.000.000 d’euros= Aprox 1.475.000 dolars.

    Quants cracks estil Morris, un Baston amb 25 anys es poden comprar amb 1.475.000 de dolars? No seria millor gastar els diners amb un crack de veritat i destinar la ruïnosa onzena fitxa senior en un Flis de tota la vida? Sonseca i Koffi son bons jugadors, pero nomes això, no et donen un salt de qualitat brutal.

    “Pressupostos i temps passats”? Doncs si, 3 o 4 cracks, i la resta gent de la casa o leb. Els d’eurolliga mengen apart.

  6. Hi ha problemes que son de confiança hi ha problemes que son d’actituds. Si continuem aixi els minuts interiors s’haurien de començar a repartir ja entre Henk, Koffi i Bueno i que aquest agafin confiança i responsabilitats ja que son els que en han de treure les castanyes del foc. Els problemes d’actitud nomes els pot resoldre una persona… ¿i en aquest cas quina es la inversio bona? ¿intentar recuperar-lo?¿enviarlo al prat a aparcar avions?

  7. Llegint la primera part del comentari de Pingüí, no us recorda un altre entrenador que ha estat predecessor de Sito? Perque se li criticava el mateix, sobretot els primers anys. Després com que l’equip va aconseguir fer explotar Rudy i passar a ser un equip de primera fila, doncs tothom a callar. Ara a Sito li passa el mateix, pero per desgracia no te un Rudy a la plantilla. Que Deu l’agafi confessat!!

  8. No em comparis la plantilla que tenia Aito quan va arribar amb la que te Sito ara, siusplau.

  9. Comparteixo el que diu el PIngüí. I encar més després del partit contra el Bilbao: falta d’actitut, falta de resposta des de la banqueta i…0 faltes el darrer quart!!! Si no necessitem un altre entrenador que algú ho justifiqui amb arguments sòlids, no només apel·lant a situacions que en cap cas són comparables. I en tot cas dels pivots ja en parlarem si es demostra que no serveixen amb una altra direcció de joc.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
A %d bloguers els agrada això: