Una de propostes europees

A voltes amb el nou sistema de classificació per l’Eurolliga. Ho sento molt.

La competició va camí de la defunció perquè no és econòmicament rentable ni esportivament prou rellevant dins el panorama global. És innegable: cal retocar el trasto per tal que no mori. Però, realment, el risc per a la EL és que algun dels equips rics es quedi un any sense jugar-la per culpa d’una mala temporada anterior? O el problema és molt més de com es juga que de qui la juga?

Algú hauria de plantejar-se reformatejar la competició per convertir-la en una d’autèntica repercussió i, en conseqüència, de major interès per a anunciants, patrocinadors, televisions i aficionats. Un parell d’idees:

1) Les lligues nacionals es condensen i acaben un parell de mesos abans. Al maig, els millors de cada lliga es classifiquen per una Eurolliga de playoffs a 7 partits. Els 3 millors de l’ACB, els 2 millors de Grècia, Itàlia i Rússia, més els millors francesos, alemanys, balcànics…Fins a 16. Amb les lligues domèstiques finiquitades i celebrades, els millors de l’any es disputen ser el millor del continent. Però ho fan de manera condensada. On cada partit és decisiu i amb tota l’atenció del seguidor al bàsquet en ells (ja que la resta de partits s’han acabat).

2) Si m’apuren: un format tipus Copa del Rei que duri 15 dies i amb 32 classificats: repartits en 4 grups o divisions, amb una seu per cada una d’elles, es juguen les primeres eliminatòries. A partit únic. A l’estil NCAA. I es remata amb una final a 8 en concentració.

Dos exemples de com aconseguir formats de molta major repercussió i major benefici econòmic. Perquè és cert que es perden les taquilles de partits de lliga regular, però aquests ingressos són la xocolata del lloro comparats amb patrocinis potents (tant pels de la competició com pels dels equips, que en veure’s sortir més als mitjans trobarien molt més rentable invertir-hi); o amb taquilles notables gràcies a pavellons plens; o amb el que paguessin les ciutats-seu per acollir un esdeveniment que sap segur que reporta turisme i benefici pels seus (tal i com paguen les ciutats que volen acollir, per exemple, la F8 de l’Eurocup).

Serien mesures per contruir una competició autènticament rentable i, alhora, indiscutiblement justa a nivell esportiu.

Però es perd el temps amb el repartiment dels bitllets del vol en comptes de reparar l’avió. Sense adonar-se que, quan s’estavelli, es quedaran tots sense vacances.

Anuncis

~ per ronsu a 06/05/2009.

3 Respostes to “Una de propostes europees”

  1. no m’acaben de convencer les propostes que poses. El que han de fer és eliminar aquest sistema de tantes lliguetes, que fa que la gent no adicte al basquet no sàpiga mai que és el que está passant, etc…
    fa gracia perque amb lo de les lliguetes si que han copiat el sistema del futbol, po no el sistema per classificar-se. Crec que per fer tornar l’emoció, s’hauria de tornar a una sola lligueta i més eliminatories….. po sembla que amb aixó no donen tants diners, oi?

  2. Estic totalment d’acord amb el sistema que proposes.
    És més, si no ho fa la Eurolliga igual ho fa algú altre en un panorama de ‘cisma’ definitiu.

  3. Possats a propossar amplia la participacio a 64 clubs d’uns 25 països, maxima representacio i introduccio al mercat europeo. I sense més preambuls començar les eliminatories pel titol. Començant amb eliminatories d’anada i tornada, i una vegada a octaus d final comencem al millor de 5 partits. Tot ple de partits emocionants, espectadors de tota Europa, el equips dolents rapid cap a casa, el bons juguen mes. Es una idea

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: