L’embolic de les places d’Eurolliga

Després de la victòria del Real Madrid a la copa ULEB, la confusió sobre quines places d’Eurolliga queden per adjudicar de cara a l’any vinent és absoluta. Mirarem de fer un “croquis”.

Com a norma general, l’Eurolliga permet un màxim de 4 equips per país a la seva competició. Però hi ha excepcions. De seguida les veurem. Anem a pams. 

Entre els equips ACB, n’hi ha dos amb plaça assegurada per als propers tres anys (l’actual i dos més): són el TAU Vitòria i l’Unicaja de Màlaga. Són els que, pels seus mèrits en els campionats nacionals dels últims anys, s’han guanyat el famós “trieni” (dret a jugar tres anys seguits la Eurolliga es quedi com es quedi a la lliga nacional corresponent*). Per tant, de cara a l’Eurolliga 2007/2008 ja en tenim dos d’ajudicats.

*Apunt pel matís:  l’Eurolliga té potestat per retirar el trieni a un equip que quedi per sota de la posició 11 de la seva Lliga. Tot i això, mai s’ha donat el cas i difícilment s’atrevirien a fer efectiva aquesta opció.

Seguim. Guanyar la Copa Uleb dóna dret a disputar a disputar l’Eurolliga l’any següent (hi ha alguna excepció remota que no cal explicar perquè aquest any ja no és possible que es doni). Per tant, el Madrid ocuparà una altra de les places d’Eurolliga 07/08. Però atenció: la plaça la guanya en tant que campió de la ULEB, no pas per mèrits ACB. Per tant, si el Madrid no aconseguís també a través de la Lliga una de les places de la màxima competició continental, li seria atorgat un lloc en en tant que guanyador de la ULEB. En aquest supòsit, serien 5 els equips ACB en la propera Eurolliga. Ara bé, si aconsegueix ocupar una de les posicions d’ACB que donen dret a jugar-la, aquesta plaça “extra” quedaria abolida.

Segons un canvi en la normativa de l’Euroleague, el campió queda automàticament convidat per a la propera. I en aquest cas sí que la plaça és fixa i no suposa cap plaça de més en cas que aquest equip vencedor de l’Eurolliga no s’hi classifiqués a través de la seva lliga. Il·lògic i contradictori? Sí. Però és així.

Apuntar també que la FIBA Cup, que poden guanyar tant Akasvayu Girona com MMT Estudiantes, no otorga cap plaça europea per l’any següent (ni per Eurolliga, ni per ULEB Cup, ni tan sols per la mateixa FIBA Cup).  Una x menys a l’eqüació.

Per tant, les combinacions possibles no són tantes. Els tres equips catalans d’ACB aspiren a una plaça per a la propera Eurolliga i cap d’ells la té garantida. Però per no caure en el pànic, és bo deixar clar que la victòria del Madrid a la ULEB no afecta massa: si obté la plaça per ACB no altera el que hagués passat si no hagúés guanyat la competició continental, i si queda fora de les posicions privilegiades, el seu seient a l’Eurolliga serà a més a més de les que s’adjudiquen pel mètode tradicional.

Pel que fa al guanyador d’Eurolliga, tampoc té importància en cas que la guanyi el TAU (que ja té plaça pel trieni). Si fos el Barça qui aconseguís el màxim trofeu continental, llavors s’asseguraria plaça pel proper viatge i en restaria una a les que es disputarien a través de l’ACB.

Per tant, en cap cas es dóna la situació que un hipotètic guanyador de l’ACB es quedi sense Eurolliga l’any següent. Segueixen quedant places en joc. De moment, les mateixes dues que quedaven quan va començar la temporada. Ara només falta demostrar a la pista qui les mereix.

EUROLLIGA 2007/2008:

 • Tau (per trieni)
 • Unicaja (per trieni*)
 • Real Madrid (de moment, com a campió de la ULEB)
 • 2 equips per ACB (si un d’ells fos el Madrid, s’eliminaria la plaça extra generada per la victòria dels blancs a la ULEB)
Anuncis

~ per ronsu a 11/04/2007.

9 Respostes to “L’embolic de les places d’Eurolliga”

 1. Molt ben explicat, tan de bo ho tinguesin tan clar altres mitjans de comunicació, que en teoría, també son especialitzats en la matèria!!!

 2. Gracias ronsu. Por fin lo tengo claro!!! Había leído tantas versiones por ahí que había decidido dejarlo por imposible 😉
  Bicosss

 3. Suposo que Eugeen no es deu referir al mitjans que sí han informat puntualment i amb rigor sobre el tema, com Mundo Deportivo (revisar hemeroteca).
  Jo tinc dos temes a afagir:
  1. què passa si un equip (com Unicaja) queda el 12 a la ACB i guanya la Eurolliga? perd el trieni? es classifica per l’any que ve?
  2. Si l’any que ve el Madrid guanya la Eurolliga, el campió de la ULEB Cup no obté plaça perquè així consta quan la guanya l’equip que l’any anterior ha guanyat la ULEB. Es un absurd que no superarien ni Tip y Coll però és així segons les normes.

 4. Julius no et piquis, que les referències de l’Eugen giren al voltant per exemple de la tertúlia d’ahir d’RCB, en què no ho tenien gens clar (segons he llegit al foro de l’ACB) i altres que també han embolicat més que no pas aclarit les coses als aficionats. La reposta a la teva primera pregunta és… que Unicaja ni quedarà 12è ni guanyarà l’Eurolliga i la reposta a la segona és que el Madrid no guanyarà l’Eurolliga l’any que ve. Si és que les normatives són fàcils!

  PD: ja saps que a Badalona triomfa més MD que Sport i no pas per la secció de futbol…

 5. Julius, a les teves preguntes (bé, de fet només n’és una):
  1. Com s’explica a l’article, això de que un equip amb trieni quedi per sota la desena posició a la seva lliga nacional no implica automàticament que perdi la plaça, sinó que l’organització de l’Eurolliga té la potestat per treure-li (cosa que dubto que passés). Per tant, si a sobre guanyés l’Eurolliga no tinguis cap dubte que mantindria la plaça per l’any vinent.
  2. Tens raó. No he volgut entrar en aquesta giragonça de la normativa ULEB perquè em sembla el colmo d’un sistema de per si prou complicat. Però tens més raó que un sant.

  Aprofito per dir que em sembla que l’Eurolliga s’hauria de fer mirar aquest aspecte, perquè és simptomàtic que els aficionats, en general, tinguin un cacao considerable sobre aquest assumpte. Així costarà encara més enganxar la gent a la competició, no trobeu?

 6. torno a comentar un tema que no s’ha contestat al foro…que passa si qui guanya la euroleague és Tau o Unicaja?

  I una d’altra, de quantes invitacions disposa la euroleague? el tema és que suposo que la majoria d’equips del top16 ja gaudeixen del trieni de cara l’any que ve perquè la majoria d’equips són els sempiterns campions de la seva pròpia lliga…hi ha la remota possibilitat de ser convidats en cas de no ser classificats per merits a l’ACB? (clar que els nostres veins tampoc tenen trieni…)

 7. Amic Koncon, si el Tau o l’Unicaja guanyen l’Eurolliga no afecta a les places perquè tan l’un com l’altre ja la tenen assegurada també pel trieni. Per entendre’ns, no ocuparien dues places ells, lògicament 😛

  De la segona qüestió et puc dir que la intenció de l’Euroleague és ampliar la competició a més equips… això sí, equips de països amb poca presència de bàsquet, no pas de potències com Espanya o Itàlia. I sobre si hi ha alguna possibilitat de que la Penya sigui convidada (perquè entenc que et refereixes al Joventut oi?) doncs et diré que no. La primera norma, la del màxim dels 4 equips per país, prevaldria. I tampoc seria una invitació massa justificada, no trobes?

 8. no és per continuar amb tot l’embolic, però he vist al que Paco Vazquez va plantejar la hipotesi d’una posible invitació per part de la euroleague…se sap alguna cosa més? o simplement va ser una palla mental!??

 9. Apostaria per la palla mental. Ara, si tiren endavant la reforma de l’Eurolliga via ampliació, també hi ha marge en pensar en una invitació, tot i que ho veuria més factible si, per exemple, fos el Barça qui quedés fora…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: