Classe de tir: les cames també llancen

Aquells que encara trepitjeu les pistes segur que heu patit algun cop aquest fenòmen paranormal: després d’haver consolidat una mecànica de llançament a cistella més que digne, d’un dia per l’altre us noteu incòmodes al tirar o que falleu molt més del que és habitual en vosaltres. Sovint, aquesta situació es dóna després d’una lesió que us ha mantingut inactiu (curiosament, amb lesions de turmell, cames o peus, no pas de canell, hombro o braç). Davant aquest panorama, es tendeix a maleïr la sort després de cada tir errat o a desesperar-se preguntant-se “què ha canviat?” perquè ara no entrin. Mirarem de posar-hi remei.

mecànica de tir Posem per cas una lesió de turmell i un mes de baixa. Al tornar a les pistes, la nostra mecànica de tir és la mateixa però ara no entren. I ens obsessionem a mirar el canell, a ajustar el braç llançador acostant el colze al cos per fer l’angle recte perfecte, a revisar el grau de “bombeig” de la pilota, a repassar el cop de canell final que fa rodar la pilota… i ens oblidem de les cames. En el tir, són tant importants les cames com els braços. La desconfiança en el nostre turmell malmès fa que fem més força amb l’altra cama a l’hora d’agafar impuls, i conseqüentment tirem desequilibrats. Una altra versió és la que fa que fem menys “saltiró” per tirar i li passem la responsabilitat de donar força al tir perquè arribi a la cistella als braços. Aquest sobreesforç que li donem al braç ens fa perdre precisió.

Parlem de sol·lucions: és vital quan es tira que cames i braços vagin coordinats a la perfecció, que el moviment d’impuls de les cames i el desplegament del braç per tirar siguin uniformes, com una sola peça. El petit impuls que donem a les cames es muliplica per efectes de la física i passa a dotar els braços de molta més força per tirar. Per això, els llançaments llunyans (com els triples) s’han de fer amb aquesta ajuda de la tracció inferior. Però atenció, ha de ser un moviment coordinat! Si fem el saltiró abans de desplegar el braç només aconseguim desequilibrar-nos i la força extra es perd. Si fem el moviment acompassat, flexionant cames i braç alhora, i desplegant la flexió de cames i braç alhora, aprofitarem la força de les cames per enviar la pilota 7 metres enllà i alliberarem el braç d’aquesta feina, podent-lo concentrar a tasques de precisió.

Com us deia, les lleis de la física fan que un petit salt es tradueixi en una força notable per impulsar la pilota. És a dir, que no cal saltar gaire, simplement coordinar. Com a exemples, dos professionals que pràcticament no s’eleven del terra, que simplement aprofiten l’impuls de la flexió per fer un llançament ràpid i llunyà sense problemes i amb gran efectivitat.

Louis Bullock:

Juan Carlos Navarro:

Tot i que la teoria, sovint, no serveix per a res. 🙂 Prova de saltar-te-la i fer just el contrari: salta molt abans de tirar, fes tota la força amb els braços, i tira el triple amb suspensió! Si entren, res ni ningú t’impedirà ser un jugador d’èlit com l’amic Igor Rakocevic.

Anuncis

~ per ronsu a 18/02/2007.

5 Respostes to “Classe de tir: les cames també llancen”

  1. Interessant reflexió. Des del punt de vista de qui mai ha practicat aquest esport, com en el meu cas, és una cosa que no se m’hauria acudit en la vida… Això no treu, però, que tingui tota la lògica del món i que sigui cert en molts casos reals. De ben segur se li hauria de recordar a algun professional que “no troba la forma” després d’alguna lesió.

  2. Gracias! Me acabas de dar la respuesta a los bajones que sufría después de cada lesión de tobillo que tenía cuando jugaba (que no han sido pocas…). Siempre creí que se debía a un bajón físico general por haber estado un mes o quince días sin entrenar, pero era muy extraño que mi porcentaje de tiros libres siguiera siendo el mismo y no el de tiros de dos. Nada que no se solucione con una buena dosis de entrenamiento 😛 Aprovecho para daros la enhorabuena por la web. Seguid así. Bicos 😉

  3. M’alegro que et sigui útil l’article, Kysha. Si ens vols explicar la teva experiència, ja saps que aquí seràs benvinguda 🙂

  4. Molt bona feina, tot hi que despres arriba Basile i et llença per terra les teories 🙂 be, no del tot ja que sempre he pensat que l’italia seria mes regular en el tir si fes el tir mes equilibrat. ´
    D’altre banda un jugador que te la mecanica de llençament d’esquema es en Jason Kapono de Miami Heat, sembla tret d’un dibuix fet per ensenyar com llençar.

  5. Avui veient el Wolves-Mavericks i els tirs de McCants (que portava gairebé un any lesionat) he pensat en aquest article.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: