La defensa press

A Badalona estem veient aquest any una nova evolució defensiva d’Aíto García Reneses. De la karate press i la zona press 1-3-1 a mig camp, hem passat a una press a tota la pista que asfixia el rival. Molts pensaven que aquesta defensa només es podia aplicar contra rivals tècnicament mediocres o a categories inferiors a la de cadets. Aíto, un cop més, ha fet rectificar a més d’un.

Però voldria comentar un punt en concret d’aquesta defensa: la pressió d’esquena al servei de fons o banda del rival. Tampoc és un invent nou, però fins ara no l’havia vist aplicar amb tanta eficàcia. Vegem-ne les claus:

– Jugadors amb veloç desplaçament lateral i ràpids de braços.

– Rereguarda cuidada per pivots grossos, i a poder ser mòbils per recuperar posicions després d’ajudes.

– Intel·ligència del jugador del “mig del camp” per avançar-se a la intenció de passada.

S’ha d’aprofitar que hi ha un jugador rival que no és a pista en aquest moment (perquè està sacant de banda o fons). Això deixa a un del defensors actuant de “lliure”. Dels atacants, acostumen a pujar a rebre els altres dos petits (base i escolta, o base i aler, o escolta i aler, segons qui fa la passada de banda). Qui defensa aquest parell, s’oblida de la pilota i els marca d’esquena a la pilota i tapant en tot moment la línia de passada amb el seu home. Han d’impedir que rebi. El defensat alliberat, es dedica a:

– ABANS DE QUE ES POSI LA PILOTA EN JOC: a fer ajudes als homes que estan pressionant d’esquena, cobrint possibles moviments dels atacants per rebre.

– UN COP POSADA LA PILOTA EN JOC: a fer 2 contra 1 als exteriors que han aconseguit rebre.

Una mostra amb aquesta excel·lent pissara de basketenlared.com

Alhora, acostumarem a veure la reacció de l’equip que ataca: l’ala-pivot s’acosta al mig del camp per donar un cop de mà. El seu home activa en aquell moment també la pressió… o bé s’amaga, com un lleó, i espera a que forçat pel temps, el passador intenti una passada llarga a l’ala-pivot que s’ofereix per rebre. Si s’és prou hàbil, les possibilitat de tallar la passada i recuperar la pilota són altes.

El pivot defensor, mentrestant, es queda ocupant la zona de la seva cistella per si la pressió fos superada i arribés algun rival amb la pilota amb la intenció d’entrar a cistella.

El més important d’aquesta defensa (i alhora el més difícil) és que requereix un acoblament perfecte dels 5 jugadors defensors. Si un d’ells es despista o no duu a terme correctament la seva tasca, deixa oberta una ferida a la defensa que difícilment serà suturada. En altres paraules: si es fa a la perfecció, els resultats són magnífics. Però un mínim error és penalitzat amb cistella fàcil pel rival.

EDITO per afegir un extraordinari vídeo recuperat per Piti Hurtado en el que mostra un clínic del 1991 de Paul Westhead explicant ja en aquella època aquesta defensa d’esquenes a la pilota de la que parlem.

Anuncis

~ per ronsu a 27/01/2007.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: