Acabar els sistemes

Els sistemes d’atac són jugades preparades per afrontar un atac estàtic. I avui volia comentar un mal vici que acostumen a tenir la majoria d’equips, professionals inclosos.

S’acostuma a sortir a pista després d’una xerrada tècnica, sigui de la prèvia, de la mitja part, o d’un temps mort. I aquestes aturades del joc serveixen sovint per recordar als jugadors que tenen a la seva disposició jugades treballades per afrontar els atacs, i que si estan treballats són precisament per fer-los servir. I és que els jugadors, a mesura que avança un partit, s’obliden misteriosament d’aplicar-los i forcen més jugades individuals o de 2×2. Perquè passa això? Quin mecanisme mental fa que deixin d’usar els sistemes? És a causa de la fervositat del joc que els abdueix i els priva de pensar fredament en el que més els convé? Són ànsies de trobar una via més ràpida per anotar?

Per il·lustrar-ho, aquest vídeo d’un inici de partit de la F4 de la passada edició de la Fiba Cup.

És de la temporada 2005/2006, però és encara avui una de la poques jugades d’atac que té organitzades la Penya: dos pivots a dalt, el base es recolza en un d’ells per desampallegar-se del seu defensor, i rep un dels alers (que normalment tallen per sota, si bé en aquest cas no). El pivot s’apropa a cistella mentre l’aler-pivot surt a 6’25 per rebre la pilota, des d’on la trasllada al costat contrari del que li arriba. Paral·lelament, el pivot bloqueja l’home que ha seguit al base perquè surti a rebre, i tot seguit l’aler bloqueja al pivot i surt en direcció contrària per no estorbar. El base té llavors l’opció de fer arribar la pilota a l’home alt que rep prop de cistella i amb avantatge sobre el seu bloquejat marcador. L’altra solució és afrontar un bloqueig directe del pivot al base per aquella banda.

Anuncis

~ per ronsu a 27/01/2007.

2 Respostes to “Acabar els sistemes”

  1. Bé, generalment la Penya acostuma a atacar sense jugades clarament organitzades. Això sí té un sistema de joc bastant clar i on tots saben el seu rol. La Penya comença a jugar d’una forma o d’una altra segons el principi de l’atac del base, o això em sembla a mi. La Penya acostuma a fixar-se en els primers moviments d’atac (passes, desplaçaments amb bola, bloquejos,…) per saber com s’han de moure en els moviments posteriors.

    T’hi as fixa’t? Què creus?

  2. Hola Xiki,
    Jo penso que la Penya té sistemes llargs, amb diferents opcions per resoldre, però que sovint es limita a executar l’inici de la jugada i de seguida passa a atacar lliurement, oblidant-se dels moviments preparats.
    Com bé dius, després del primer moviment del base es deixa de seguir el sistema. I això és el que, al meu entrendre, provoca que sovint hi hagi un desequilibri en el joc: les jugades solen estar muntades perquè en algun moment la pilota arribi als pivots. Ergo, si es deixa la jugada a mig fer, la pilota no arriba a sota i s’abusa dels triples o els 1×1 forçats.
    Salut i segueix passant per aquí!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: